19°C bezchmurnie

Sadrob Płock - krótka historia zakładu

Pracownicy zakładu Sadrob walcą o należne im środki płatnicze. W poniedziałek protestowali przed bramą zakładu. We wtorek, przyszli do płockiego ratusza na XLVI Sesję Rady Miasta. Na balkonie rozwiesili napis "ODDAJCIE NASZE PIENIADZE!!!" - Radni Miasta Plocka wysłuchali informacji o ich problemach. Kto im pomoże?. 

Zanim powstał Sadrob w Płocku powstały Zakłady Jajczarsko-Drobiarskie. Początek działalności Zakładów Jajczarsko-Drobiarskich sięga roku 1951, w którym nastąpiło połączenie Rejonowej Tuczarni Drobiu przy Zakładach Mięsnych i Eksportowej Zbiornicy Jaj. Skup i dystrybucja jaj konsumpcyjnych pod nazwą Zbiornica Jaj w Płocku powstała już w 1948 r. W 1952 r. oddano do użytku nowe obiekty, w tym halę ubojową drobiu o powierzchni 2500 m2.

W latach 1965–1967 w Zakładach Jajczarsko-Drobiarskich zaczęła funkcjonować Zakładowa Stacja Wylęgu Drobiu. W latach 1970–1971 rozpoczęto budowę zaplecza surowcowego na bazie 40 powstałych ferm brojlerowskich, natomiast od 1973 r. - poszerzono produkcję o przetwory z kurcząt. W 1975 r. płocki Zakład Jajczarsko-Drobiarski działa w ramach Łódzkich Zakładów Drobiarskich. Dyrektorem został Rajmund Paczkowski.

Zakłady Jajczarsko-Drobiarskie w związku z embargiem paszowym znalazły się w sytuacji kryzysowej, gdyż nastąpiło radykalne ograniczenie tuczu i uboju kurcząt. Spowodowało to zmniejszenie stanu załogi o 200 pracowników. W 1988 r. dokonało się usamodzielnienie przedsiębiorstwa i powstanie zakładu pod nazwą: Przedsiębiorstwo Jajczarsko-Drobiarskie w Płocku.

Płockie Zakłady Drobiarskie Sadrob SA W wyniku prywatyzacji w 1991 r. przekształciło się w Płockie Zakłady Drobiarskie Sadrob SA. Prezesem Spółki został Rajmund Paczkowski - szef krajowego stowarzyszenia w branży drobiarskiej. W 1993 r. w celu dostosowania się do wymogów proekologicznej produkcji uruchomiono na miejscu kotłowni węglowej - kotłownię olejową . W 1998 r. oddano do eksploatacji zakładową podczyszczalnię ścieków oraz zainstalowano supernowoczesną linię patroszenia kurcząt STORK.

Płockie Zakłady Drobiarskie Sadrob SA uzyskały w 2003 r., jako pierwszy zakład przetwórczy w Polsce, dotacje z programu SAPARD (unijny program finansowego wspierania programów dostosowywania rolnictwa do gospodarki rynkowej w krajach stowarzyszonych, oczekujących na członkostwo w Unii Europejskiej) na zrealizowanie inwestycji niezbędnych dla produkcji drobiarskiej zachowującej standardy Unii Europejskiej. W efekcie wykonanych inwestycji uzyskano w 2005 r. certyfikat uprawniający do sprzedaży produktów we wszystkich krajach UE. Spółka ta należy do czołówki krajowych firm drobiarskich, które stwarzają warunki techniczne i organizacyjne dla Dobrej Praktyki Higienicznej i Dobrej Praktyki Produkcyjnej w ramach HACCP. Dzięki programowi SAPARD została zmodernizowana oczyszczalnia.

W roku 1988 został wydany folder przedstawiający historię 50 lat zakładu Sadrob w Płocku.

W roku 55 lat działalności firma ta jako pierwsza w Polsce otrzymała ponad 250 tys. zł dotacji z unijnego programu Sapard. Wyremontowała halę dzielenia drobiu: zainstalowała klimatyzację, nowe media, glazurę kwasoodporną, specjalne sufity. W dwuletnim planie zakład ma dwie kolejne inwestycje budowlane za 2 mln zł: tunel wychładzania drobiu oraz dostosowanie pomieszczeń socjalnych do wymogów Unii. Oficjalna część z udziałem ok. 150 osób odbyła się w płockim teatrze i trwała dwie godziny. Najlepszym pracownikom i hodowcom drobiu wicewojewoda mazowiecki Maciej Sieczkowski wręczył złoty, dwa srebrne i 11 brązowych krzyży zasługi (przyznane przez prezydenta Polski). Kolejne 36 osób otrzymało odznaczenia "Zasłużony dla rolnictwa", a kilkanaście firm - kontrahentów Sadrobu - odznakę "Za dobrą, lojalną współpracę" od prezesa spółki Rajmunda Paczkowskiego. 

W roku 2010 o Sadrob Płock pisano: firmę czekają zwolnienia. W tej kwestii Mirosław Szałkowski nie pozostawił cienia wątpliwości. – Trzeba zatrudnienie dostosować do wielkości produkcji – mówił. – Musimy odcinać te gałęzie, które są nierentowne. Chodzi o likwidację nierentownych hurtowni i sklepów firmowych. Duże koszty są w systemie transportu. Firma, żeby przetrwała, musi szukać oszczędności.
Dzisiaj w Sadrobie pracuje 470 osób. Mirosław Szałkowski nie chciał powiedzieć, ile z nich może stracić pracę.

W roku 2015 o Sadrob Płock pisano: Przynajmniej raz w tygodniu musimy uspokajać załogę, bo padają pytania co do przyszłości firmy. Nie da się ukryć, że docierają do nich echa różnych rozmów, informacje o kontrolach. To wywołuje emocje i zainteresowanie załogi co dalej – mówi Sławomir Jułkowski, dyrektor Zakładu Produkcyjnego w Płocku Kutnowskich Zakładów EXDROB.

Pracownicy Sadrobu krzyczą przed swoim zakłądem, w którym przepracowali kilkadziesiąt lat - Od kwietnia nie pracujemy ale nadal nie otrzymaliśmy wynagrodzeń za marzec, odpraw, odszkodowania, wypłat za wczasy pod gruszą, czy nawet za przebywaniu na zwolnieniu lekarskim. Wiele osób zbliża się do wieku emerttalnego, lecz nie mają ochrony przedemerytalnej, bo firma jest w restrukturyzacj. W ciągu trzech minut musiałam opuścić miejsce pracy w którym pracowałam kilkanaście lat mówiła z żalem była pracowniczka. Pracownicy Sadrob w Płocku proszą o pomoc radnych miasta Płocka na kwietniowej Sesji Rady Miasta.

Czy otrzymają oczekiwaną pomoc, czy tylko na wysłuchaniu podczas sesji się skończy - Czas pokaże. Kto im pomoże?.

 

Sadrob Płock - krótka historia zakładu komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się